Český česnek
Jak jsme Vám už na Facebooku sdíleli přípravu českého česneku, máme dobrou zprávu! Právě jsme ho zavřeli do lyofilizátoru a už jen počkat, než ho budeme moci lyofilizovaný vytáhnout. Příprava byla krušná a stála nás několik večerů pilné práce a bolavých palců, ale doufejme, že snaha ponese ovoce, tedy vlastně výborný česnek :).
Celé kusy se nám nepodařilo úspěšně lyofilizovat, tak jsme zvolili jinou strategii a česnek jsme nadrtili. Celý dům nevoní ničím jiným, až se z vůně točí hlava, však u nás doma si upíři nepochutnají!
Česnek jsme si přivezli z rodinné farmy z prostějovska od velmi milých lidiček. Na příští sezónu, jsme si zamluvili francouzskou odrůdu – Karla IV., který sklidil velké úspěchy na farmářských trzích za jeho nekončící ostrost.
Nyní pro Vás máme nachystanou odrůdu s názvem Rusák, která má také pěkné grády
Proč konzumovat česnek?
Česnek je velmi prospěšný pro náš organismus. Látky obsažené v česneku působí proti srážlivosti krve, takže zabraňují vzniku trombózy, má antibakteriální vlastnosti, má velké množství důležitých látek: manganu, selenu, vitaminu B6, vitaminu C, A, B1, B2 a vlákniny, .
Česnek je výživný, ale přitom má jen velmi málo kalorií.
Je výborný i pro regulaci cholesterolu v krvi. Mnoho lidí česnek používá hlavně při nachlazení, ale třeba i při bolestech uší. Má úžasnou vlastnost – posilovat imunitu.
Z česneku se klasickým sušením vytrácí tolik chtěné jeho vlastnosti, proto jsme ho zařadili do procesu lyofilizace, aby živiny v česneku zůstaly a mohli jsme si jeho blahodárné účinky užívat po celý rok, jako bychom ho utrhli právě na poli.
Těšíme se! Snad se povede
Leňa