VÁNOČKA S KVÁSKEM LM
Abyste nenabyli dojmu, že se mi v kuchyni pouze a jen daří, přidávám, jako důkaz mou vánočku. Je u nás doma první svého druhu za použití Lievito Madre. Chce to novou troubu, to už víme dávno :D, bohužel, naše domácí kuchyně stále čeká na zaslouženou rekonstrukci. Přičmoudlý povrch nám ale vůbec nevadil. Je chuťově tak dobrá, že nevydržela do druhého dne.
Časový harmonogram:
- 22 hod - večer založíme rozkvas
- 6-8 hod - ráno zaděláme těsto
- 8-8:20 - hnětení těsta
- 8:20 - přidání zbylých ingrediencí
- 8:30 - 12:30 - kynutí v míse (překládání po 1 hod)
- 12:30 - stočení do ošatky / pletení vánočky
- 12:30 - 16:30 - kynutí v ošatce / na plechu
- 16:30 - pečení
Suroviny:
- 400 g LM
- 500 g špaldové hladké mouky
- 190 g kefíru / mléka
- 100 g třtinového cukru (pokud máte rádi sladší, dejte až 180 g)
- 3 žloutky
- 2 vejce
- muškátový květ
- 100 g rozinek
- rum
- mandle
- 90 g GHÍ
Postup:
Rozkvas:
- 200 g LM z lednice
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g vody
- Vše smícháme v tekutější těsto.
- Zabalíme do sáčku.
- Necháme v chladné místnosti rozkvasit.
Další příprava - dělám ve stejný čas s rozkvasem:
- 100 g rozinek si namočíme do rumu (já používám domácí višňový likér)
- Vyjmeme 90 g GHÍ z lednice a necháme jej na lince do rána.
Těsto:
1. hnětení:
- 400 g LM z rozkvasu odebereme do hnětací mísy (pokud máte robota, já hnětu domácí pekárně - program: příprava těsta)
- 500 g špaldové hladké mouky
- 190 g kefíru / mléka
- 100 g třtinového cukru
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 1 ČL citrónové kůry
- 1 PL citrónové šťávy
- 1 ČL soli
- Hněteme cca 10 min.
2. hnětení:
- Do těsta přidáme máslo cca po 10 minutách prvního hnětení.
- Hněteme dalších cca 10 min.
- Scedíme si rozinky.
- Na konci hnětení přidáme okapané rozinky.
- Necháme asi 3 min těsto ještě hníst, aby se rozinky promísily s těstem.
1. kynutí:
- Těsto necháme odpočívat 4 - 6 hodin dle Vaší teploty doma.
- Těsto by mělo zvětšit svůj objem cca o polovinu.
- Těsto v míse každou hodinu přeložíme.
2. kynutí:
- Těsto vyklopíme z ošatky na pomoučený vál.
- Rozmyslíme si, jestli budeme dělat vánočku, nebo mazanec.
Mazanec:
- Rozdělíme těsto na 3 části.
- Stočíme 3 bochánky do ošatek a necháme kynout na teplém místě 3 - 6 hodin dle teploty, kterou doma máte.
- Na mazancích jde krásně vidět, jak se zvětšují.
- Po vykynutí vyklopíme na plech.
- Ometeme přebytečnou mouku.
- Natřeme rozšlehaným celým vajíčkem.
- Posypeme rozsekanými mandlemi.
Vánočka:
- Rozdělíme těsto na 6 stejných dílů.
- Vytvoříme z nich 6 stejných válečků.
- Zapleteme dle video návodu. (Najděte na youtube, já se učila podle tohoto, ale určitě Vám natočím, jak se mi daří.)
- Položíme na plech vyložený pečícím papírem.
- Necháme kynout 3 - 6 hodin dle teploty, kterou doma máte.
- Po vykynutí vyklopíme na plech.
- Natřeme rozšlehaným celým vajíčkem.
- Posypeme rozsekanými mandlemi.
Pečení:
- Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- Pečeme 40 - 45 min.
- Po upečení necháme vychladnout.
- Můžete posypat moučkovým cukrem na ozdobení.
Použití:
U nás se sladké pečivo moc nejí, ale např. jednou za měsíc si vánočku koupíme (nyní už pouze pečeme).
Mažeme si ji:
- domácí marmeládou
- GHÍtelou
- oříškovými másly
- medem
- GHÍ a posypeme si ji lyofilizovanými ovocnými prášky.
Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři.