Chtěli jsme si udělat radost dortíkem, který máme všichni moc rádi, ale protože je jeho příprava celkem složitá, neděláme ho každý týden, ale opravdu k nějaké významné události. Tentokrát to bylo k narozeninám Luby a svátku Viktorky. Trochu mě mrzí, že jsem nestihla medovník vyfotit rozkrojený na talířku, snězený byl moc rychle :) VERZE PRO TISK Suroviny: Těsto na placky: 500 g hladké špaldové mouky 1/2 sáčku kypřícího prášku bez fosfátů 130 ml mléka 2 vejce balíček...
Recepty, Strana 14
"Mami, a proč jsi je neudělala rovný?", hmmmm, tak to fakt netuším, asi je to moje představa o pravém rohlíku, který má být, jako loupáček. Tak příště :) Protože samotný proces je dost dlouhý na provedení, ale i napsání, budu se snažit být co nejvíce stručná. Pokud budete mít jakýkoli dotaz, neváhejte mi napsat! Časový harmonogram: 20 hod večer založení rozkvasu 8 hod ráno přimíchání zbylých surovin 8:20 hod propracování na vále do 10:30 hod kynutí - překládání 2x během této dob...
Máte rádi želé? Za mě dokonalá kombinace kakaa, tvarohu, ovoce a želé. Není proč otálet, pojďme si představit jeden z našich oblíbených, nejen letních, receptů: Suroviny: Na těsto: 1 hrnek (250 ml) mandlové mouky 1 hrnek hladké špaldové mouky 1 hrnek rostlinného oleje 5 PL karobu 1 PL xylitolu 2 PL 100 % kakaa špetka soli 3 ks vejce 1 kypřící prášek bez fosfátů Na prostřední vrstvu - náplň: 500 g tučného tvarohu (lepší kostka než vanička) 250 ml zakysané smetany...
Nenechte se zmást, že slaďoučké granátové jablíčko, je vhodné pouze do sladkých pokrmů. My si doma oblíbili lehké obědy, které jsou hotové raz - dva a ještě opravdu dobré! Suroviny: 200 g kuskusu 1 malá cibulka špetka máty 1 ČL LYO vegety 1 větší mrkev 25 g nasekaných mandlí 2 PL olivového oleje 1/2 hlávky římského salátu 1 PL LYO granátového jablka Postup: Kuskus připravíme dle návodu, necháme zchladnout. Jakmile je pokojové teploty, přidáme LYO vegetu...
Máte rádi smoothie - čka? U nás celkem frčí. Dříve jsem je mixovala jen s mlékem, ale musím říct, že neustále objevuji nové kombinace. Dnešní smoothie s LYO granátovým jablkem je jedno z našich nejoblíbenějších, byť je křupavé, protože granátové jablko obsahuje semínka, která je těžké rozmixovat úplně do hladka. Nechceme se těchto semínek zbavovat, protože jsou nabouchané vitamíny a dalšími pro tělo prospěšnými látkami a oleji. Věřím, že si nápoj také zamilujete! Suroviny: 1 PL L...
Tento recept pro Vás upekl Luba. Zadání bylo jasné: "Upeč něco, v čem bude mandlová mouka." Musím říct, že mi dortík vážně chutná. Je krásně krémový a vláčný. Poprosila jsem ho o recept, abych mohla pro Vás vše připravit. Když jsem ho psala, vyšla mi z receptu jediná otázka: "Kde je ta mandlová mouka?" Takže jsem si ho dali ještě jednou a tentokrát s mandlovou moukou. Dortík je ovšem vynikající, takže nám repete vůbec nevadilo. Suroviny: Spodní vrstva: 90 g mandlové mouky 60 g kaka...
Kvásek si snadno vyrobíte doma, nebo můžete požádat někoho, kdo už doma chléb peče, požádat o trochu kvásku (najdete jednoduše na kváskové mapě), nebo je zde ještě další možnost, koupit si směs přímo na chleba, kam Luboš z KváseCZECH používá lyofilizovaný kvásek, který pro něj sušíme. Jak na domácí kvásek? Suroviny: 100 g žitné celozrnné mouky 100 g vlažné převařené vody čistá sklenice alespoň 1 l objem váha Postup: 1. den Smícháme mouku s vodou ve sklenici, k...
Dnes vynechám úvod, protože samotný proces je dost dlouhý na provedení, ale i napsání. Budu se snažit být co nejvíce stručná. Pokud budete mít jakýkoli dotaz, neváhejte mi napsat! Časový harmonogram: 20 hod večer založení rozkvasu 8 hod ráno přimíchání mouky a kmínu 8:30 hod přimíchání soli do 10:30 hod kynutí - promíchávání po 30 min 10:30 hod přesunutí do ošatky 13:30 hod přesun na plech 14 hod hotový chléb Suroviny: Rozkvas: 1-3 PL žitný kvásek (jak jej vyr...
Vždy, když doma dělám Ghí, zůstává mi odebraná bílkovina. U nás se ale nic nikdy zbytečně nevyhazuje. Protože nikdo z nás doma netrpí alergií na kravskou bílkovinu, mohu vždy "odpad" zpracovat. Dnes jsem vyráběla Ghí z 5 kg másla a bílkoviny zůstalo opravdu hodně. Bohužel, se rychle kazí, tak je potřeba ji také , co nejdříve zpracovat. Část jsem použila do cheesecaku, na který se můžete těšit v dalším příspěvku. A proč sem sdílím recept na Ghí? Používám ho denně a v receptech se bude hodně vys...
Zkoušela jsem poprvé udělat domácí ovesné mléko, a protože to bylo jednoduché a mléko je opravdu chutné, tak se s Vámi moc ráda podělím o postup. Mléko se dá využít do kávy, na vaření i pečení, k výrobě krémových nápojů, do kaší i rostlinných jogurtů. Výborná alternativa k živočišnému mléku - vhodné pro alergiky a při špatné snášenlivosti laktózy (ABMK). Má vysoký obsah vlákniny; chuťově je velmi podobné živočišnému plnotučnému mléku, je husté, krémové. Na 1l ovesného mléka j...