ROSTLINNÉ OVESNÉ MLÉKO
Zkoušela jsem poprvé udělat domácí ovesné mléko, a protože to bylo jednoduché a mléko je opravdu chutné, tak se s Vámi moc ráda podělím o postup. Mléko se dá využít do kávy, na vaření i pečení, k výrobě krémových nápojů, do kaší i rostlinných jogurtů. Výborná alternativa k živočišnému mléku - vhodné pro alergiky a při špatné snášenlivosti laktózy (ABMK). Má vysoký obsah vlákniny; chuťově je velmi podobné živočišnému plnotučnému mléku, je husté, krémové.
Na 1l ovesného mléka jsem použila:
- 200 g ovesných vloček
- asi 1 l vody
- 4 lžíce datlového sirupu
- špetku soli
Postup:
- Ovesné vločky jsem namočila do vody na 8 hodin.
- Poté jsem vodu slila a vločky dala do mixéru.
- Zalila cca 1 litrem čisté vody, přidala datlový sirup, špetku soli a rozmixovala.
- Vzniklou hmotu jsem přecedila přes plínku (můžete použít i sítko nebo utěrku) a vymačkala, aby vyteklo veškeré mléko.
Hotové mléko vydrží v lednici 3–5 dní (skladujte ve sklenici s uzávěrem).
Barevné mléko
Vyloženě se nabízelo obarvení a ochucení lyofilizovanými prášky. A tady máte výsledek. Barevná a voňavá verze po malinách a borůvkách uchvátila i děti a ač surové mléko vůbec nechtěly, ovocným nepohrdly... Mléko s lyořepou je spíše pro fajnšmekry , zbylo tedy i na mě.
Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři