MEDOVNÍK BEZ CUKRU
Chtěli jsme si udělat radost dortíkem, který máme všichni moc rádi, ale protože je jeho příprava celkem složitá, neděláme ho každý týden, ale opravdu k nějaké významné události. Tentokrát to bylo k narozeninám Luby a svátku Viktorky. Trochu mě mrzí, že jsem nestihla medovník vyfotit rozkrojený na talířku, snězený byl moc rychle :)
Suroviny:
Těsto na placky:
- 500 g hladké špaldové mouky
- 1/2 sáčku kypřícího prášku bez fosfátů
- 130 ml mléka
- 2 vejce
- balíček perníkového koření
- 5 PL medu
Náplň:
- 2 tučné tvarohy
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 PL medu
- 1 PL RAW agáve sirup BIO
- 1 PL xylitolu
- 100 g vlašských ořechů
- 200 ml bílého jogurtu
Posyp:
- 1 PL GHÍ
- 50 g nasekaných oříšků
- upečené zbytky těsta
Postup:
Placky:
- Smícháním všech ingrediencí vypracujeme pevné nelepivé těsto.
- 20 min necháme těsto odpočinout v lednici.
- Předehřejeme si troubu na cca 150 °C.
- Těsto si po vyjmutí z lednice rozdělíme na 6 - 8 částí.
- Každou část vyválíme do tenkého plátu.
- Pomocí talíře vykrojíme kruh, který přendáme na plech.
- Pečeme cca 10 - 13 min.
- Každý kruh necháme vychladnout.
- Upečte i zbytek těsta, který Vám zbyde z okrojování.
Krém:
- Vše vyšlehejte v tuhý krém.
- Nakonec přidejte rozsekané ořechy.
- Nechte v lednici, dokud si neupečete pláty těsta.
- Krém můžete obarvit lyofilizovanými prášky.
- Krém natíráme na jednotlivé upečené pláty a vrstvíme do výšky.
- Zbytek krému dáme i na poslední plát.
Posyp:
- GHÍ si rozehřejeme na pánvi.
- Přidáme nasekané ořechy.
- Nastrouháme / nalámeme zbytek upečeného těsta.
- Vše opražíme.
- Vychladlý posyp vysypeme na horní patro medovníku.
Uskladnění:
- Medovník nechte do druhého dne v lednici, aby vlhkost z krému prostoupila upečenými pláty.
- Uchovávejte v lednici, dokud nesníte.
- My si medovník políváme slaným karamelem. Recept Vám již brzy napíšu!
Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři - dozvíte se zde i o nově přidaných receptech.