LC MECHOVÝ DORT
Na Zelený čtvrtek by to chtělo něco opravdu zeleného. Na tento dortík jsem narazila v nějaké maminkovské skupině a upravila jsem si ho dle svých potřeb. Ta barva mě neskutečné baví :)
Suroviny:
Těsto:
- 150 g mandlové mouky RAW
- 60 g kokosové mouky BIO
- 5 ks vajec (oddělit bílky)
- 250 g čerstvého baby špenátu (může být i rozmražený špenátový protlak - celá kostka)
- 2 PL citrónové šťávy
- 2 PL xylitolu
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
Krém:
- 250 ml mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání 33 %
- 250 g tučného tvarohu (dávám z vaničky)
- 1 PL LYO rakytníkového prášku
- 1 PL LYO broskvového prášku
Ozdobení:
Postup:
Těsto:
- Bílky vyšleháme s citrónovou šťávou a xylitolem do tuhé pěny.
- Žloutky vyšleháme společně se špenátem do hladka.
- Spojíme si suché suroviny.
- Žloutky smícháme se suchými surovinami a promícháme.
- Nakonec vmícháme bílkovou pěnu.
- Vysypeme si dortovou formu kokosem a těsto sem vložíme.
- Pečeme na 160 °C cca 50 min.
Krém:
- Vyšleháme mascarpone se smetanou a tvarohem.
- Přidáme ovocné prášky.
- Dáme vychladit do lednice.
Kompletace:
- Vychladlý korpus si rozřízneme na 2 silnější a 1 slabší kruh.
- Spodní díl natřeme krémem a přiklopíme dalším dílem.
- Na druhý díl dáme zbylý krém.
- Poslední - úzký díl - rozdrobíme na jemný posyp, kterým poslední vrstvu posypeme.
- Ozdobíme LYO granátovým jablkem.
- Necháme vychladit v lednici.
Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři.