KVÁSKOVÉ ROHLÍKY
"Mami, a proč jsi je neudělala rovný?", hmmmm, tak to fakt netuším, asi je to moje představa o pravém rohlíku, který má být, jako loupáček. Tak příště :)
Protože samotný proces je dost dlouhý na provedení, ale i napsání, budu se snažit být co nejvíce stručná.
Pokud budete mít jakýkoli dotaz, neváhejte mi napsat!
Časový harmonogram:
- 20 hod večer založení rozkvasu
- 8 hod ráno přimíchání zbylých surovin
- 8:20 hod propracování na vále
- do 10:30 hod kynutí - překládání 2x během této doby
- 10:30 hod přesunutí na vál a rozdělení na cca 90 g bochníčky
- do 10:50 hod kynutí bochánků pod fólií
- 11:10 tvarování rohlíků - video ZDE
- do 13:10 - 14:10 kynutí na plechu
- 14:10 pečeme 15 min se záparou
Suroviny:
Rozkvas:
- 2 PL žitný / pšeničný kvásek (jak jej vyrobit, nebo získat si přečtěte ZDE)
- 100 g hladké špaldové mouky
- 200 ml vlažné vody
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 155 g vlažné vody
- 15 g soli
- 40 g GHÍ (jak na GHÍ so dozvíte ZDE)
- 2 rovné ČL soli
- 1 PL medu
Postup:
Rozkvas:
- Ve 20 - 21 hod si smícháme žitný kvásek s vodou a moukou. Pořádně rozkvedláme (výsledek je tekutý).
- Mísu s rozkvasem vložíme do sáčku a odložíme na chladné místo (např. předsíň)
- Necháme rozkvas cca 12 hod kynout.
Těsto:
- Po uplynutí doby kynutí zaděláme těsto. Rozkvas má nyní podobu nadýchaného těsta plného bublinek.
- V tuto chvíli si odebereme do sklenice 2 - 3 ČL rozkvasu, to bude náš kvásek na další chleba. Kvásek uchováváme v lednici, pokud jej nechceme použít.
- Do rozkvasu přimícháme zbylé suroviny a důkladně promícháme.
- Necháme 20 min odpočívat v sáčku v pokojové teplotě.
- Po 20 minutách těsto vyklopíme na vál a propracujeme.
- Jakmile je promícháno, vrátíme těsto do mísy, a tu vložíme do sáčku a dáme na teplé místo kynout. U nás se dříve kynulo vše v peřinách, nyní kyneme na lyofilizátorech, které produkují teplo.
- Těsto necháme kynout cca 2 hodiny.
- 2x za dobu kynutí těsto překládáme (jak na to se podívejte ZDE).
- Po uplynutí doby si těsto vyklopíme na vál.
- Rozdělíme jej na cca 14 bochánků o váze cca 90 g.
- Bochánky přikryjeme fólií, aby neosychaly.
- Necháme je kynout 20 min.
Stáčení:
- Bochánky si, jeden po druhým, rozválíme do tvaru trojúhelníku.
- Stočíme do tvaru rohlíku (video návod ZDE).
- Připravte si plech, na který rohlíky přendáme a na kterém budou rohlíky kynout, než půjdou do trouby.
- Po vytvarování všech bochánků v rohlíky, je necháme v pokojové teplotě 3-4 hod kynout.
- Rohlíky přikryjte, ať neosychají.
- Před vložením do trouby rohlíky pokropíme vodou.
- My máme rádi rohlíky s různou příchutí, vytvořím si proto potěr z vajíčka, do kterého přidám LYO česnek, nebo LYO vegetu, nebo LYO masalu, úžasné je i LYO chilli. Rohlíky tak mohou dostat úplně jiný rozměr.
Pečení:
- Před dovršením času určenému ke kynutí, předehřejeme troubu na 230 °C.
- Na spodní část trouby umístíme hluboký plech, který necháme také ohřát.
- Vložíme plech s rohlíky do trouby.
- Na spodní plech nalijeme asi 100 ml studené vody, aby se vytvořila v troubě pára.
- Rychle troubu zavřeme.
- Pečeme cca 15 min.
- Kváskové rohlíky necháme vychladnout na mřížce.
Uchování:
- My si necháváme rohlíky zabalené v utěrce. Většinou je sníme dřív, než by stihly nějak ztvrdnout, nebo okorat.
- Kváskové rohlíky si můžete také zamrazit, pak jen vytáhnout a dopřát si čerstvé rohlíky každý den.
Použití:
Tady se asi nemusím nijak rozepisovat.
- Rohlíky jíme s domácími pomazánkami (rybičková, avokádová, česneková, budapešťská,...)
- Z rohlíků si můžete vyrobit úžasné krekry k pivu, nebo vínu - příště Vám napíšu, jak to děláme.
Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři