KVÁSEK
Kvásek si snadno vyrobíte doma, nebo můžete požádat někoho, kdo už doma chléb peče, požádat o trochu kvásku (najdete jednoduše na kváskové mapě), nebo je zde ještě další možnost, koupit si směs přímo na chleba, kam Luboš z KváseCZECH používá lyofilizovaný kvásek, který pro něj sušíme.
Jak na domácí kvásek?
Suroviny:
- 100 g žitné celozrnné mouky
- 100 g vlažné převařené vody
- čistá sklenice alespoň 1 l objem
- váha
Postup:
1. den
- Smícháme mouku s vodou ve sklenici, kde kvásek budeme chtít uchovávat.
- Promícháme do hladké kaše.
- Zabalíme do igelitového sáčku, ale necháme zde malý otvor, aby mohl kvásek dýchat.
- Necháme ho odpočívat na lince.
2. den
- Je potřeba kvásek nakrmit.
- 100 g mouky smícháme se 100 g vlažné vody
- Vzniklou směs přimícháme ke kvásku.
- Pečlivě promíchejte, aby nebyly ve směsi hrudky.
- Udělejte si rysku na sklenici, abyste viděli, jak Vám kvásek roste.
3. den
- Na kvásku už sledujeme, jak narostl a jak se v něm tvoří bublinky.
- Není ale dostatečně silný, aby utáhl chléb.
- Musíme jej opět nakrmit.
- Opakujeme stejný postup a množství surovin, jako předešlý den.
- Kvásek stále uchováváme na lince zabalený v sáčku.
- Udělejte si opět rysku.
4. den
- Musíme kvásek ještě jednou přikrmit.
- Tentokrát ale použijeme již poloviční dávku surovin
- 50 g mouky a 50 g vlažné vody promícháme a přimícháme ke kvásku
- Opět si uděláme rysku a kvásek necháme odpočívat.
5. - 10. - 14. den
- Kvásek stále přikrmujte dle postupu ze 4. dne.
- Nyní máme kvásek, který je silný, aby z něj mohl vzniknout chléb, ale je nutné sledovat, jestli je dostatečně silný (nadýchaná měkká střída = vnitřek pečiva).
- Odeberte si z kvásku potřebné množství na chleba, dle zvoleného receptu.
- Zbylý kvásek nakrmte opět přidáním mouky a vlažné vody.
- 100 g mouky a 100 g vody.
- Nechte na lince do druhého dne.
- Pokračujte v krmení ob den dle bodu 4.
- 10. - 14. den nakrmte a ráno uložte kvásek do lednice, kde na Vás počká, než se rozhodnete zase péct chleba.
- 1 - 2x týdně jej nezapomeňte nakrmit, aby neztrácel na síle.
Uchování:
- Pokud zrovna nechcete péct chléb, mějte kvásek vždy v lednici.
- Když chcete péct chleba, vytáhněte kvásek, aby získal pokojovou teplotu a aktivoval se.
- V lednici chovávejte kvásek v zavařovací sklenici.
- Pokud je kvásek cítit po alkoholu, má hlad a je potřeba ho nakrmit.
Použití:
- Kvásek využijete při pečení chleba např. dle mého receptu zde.
- Určitě ale můžete kvásek použít i k pečení v pekárně, nebo na jiné druhy pečiva - nemusí být vždy výsledek chléb.
Sama peču chléb krátce, stále se učím a zkouším, jak na ten nejlepší chleba pod sluncem. Snad se podaří i Vám založit si kvalitní kvásek a pečení pro Vás bude radost, jako pro mě.
Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři.