Krásný den! Tradičně se dostáváme všichni do předvánočního shonu. Vaše objednávky v pořádku přijímáme, nicméně se v tomto období věnujeme převážně výrobě, proto mějte prosím strpení, pokud čekáte delší dobu na vyřízení dotazů. Největší efekt má pro nás emailová komunikace, neboť si k ní můžeme večer sednout a na vše odpovědět. Další info je k posledním objednávkám v tomto roce Pokud objednáte do 15. 12. 2024 jsme schopni expedovat ještě před Vánoci a věříme, že i dopravci dovedou ještě doručit Váš balíček včas. Po tomto datu uděláme maximum, ale garantovat už nic nemůžeme. Mějte poklidné dny a užívejte si je :) S pozdravem za tým Lyopotraviny Lenka Bláhová

KVÁSEK

Kvásek si snadno vyrobíte doma, nebo můžete požádat někoho, kdo už doma chléb peče, požádat o trochu kvásku (najdete jednoduše na kváskové mapě)nebo je zde ještě další možnost, koupit si směs přímo na chleba, kam Luboš z KváseCZECH používá lyofilizovaný kvásek, který pro něj sušíme.

 

Jak na domácí kvásek?

Suroviny:

  • 100 g žitné celozrnné mouky
  • 100 g vlažné převařené vody
  • čistá sklenice alespoň 1 l objem
  • váha

 

Postup:

1. den

  • Smícháme mouku s vodou ve sklenici, kde kvásek budeme chtít uchovávat.
  • Promícháme do hladké kaše.
  • Zabalíme do igelitového sáčku, ale necháme zde malý otvor, aby mohl kvásek dýchat.
  • Necháme ho odpočívat na lince.

2. den

  • Je potřeba kvásek nakrmit.
  • 100 g mouky smícháme se 100 g vlažné vody
  • Vzniklou směs přimícháme ke kvásku.
  • Pečlivě promíchejte, aby nebyly ve směsi hrudky.
  • Udělejte si rysku na sklenici, abyste viděli, jak Vám kvásek roste.

3. den

  • Na kvásku už sledujeme, jak narostl a jak se v něm tvoří bublinky.
  • Není ale dostatečně silný, aby utáhl chléb.
  • Musíme jej opět nakrmit.
  • Opakujeme stejný postup a množství surovin, jako předešlý den.
  • Kvásek stále uchováváme na lince zabalený v sáčku. 
  • Udělejte si opět rysku.

4. den

  • Musíme kvásek ještě jednou přikrmit.
  • Tentokrát ale použijeme již poloviční dávku surovin
  • 50 g mouky a 50 g vlažné vody promícháme a přimícháme ke kvásku
  • Opět si uděláme rysku a kvásek necháme odpočívat.

5. - 10. - 14. den

  • Kvásek stále přikrmujte dle postupu ze 4. dne.
  • Nyní máme kvásek, který je silný, aby z něj mohl vzniknout chléb, ale je nutné sledovat, jestli je dostatečně silný (nadýchaná měkká střída = vnitřek pečiva).
  • Odeberte si z kvásku potřebné množství na chleba, dle zvoleného receptu.
  • Zbylý kvásek nakrmte opět přidáním mouky a vlažné vody.
  • 100 g mouky a 100 g vody.
  • Nechte na lince do druhého dne.
  • Pokračujte v krmení ob den dle bodu 4.
  • 10. - 14. den nakrmte a ráno uložte kvásek do lednice, kde na Vás počká, než se rozhodnete zase péct chleba.
  • 1 - 2x týdně jej nezapomeňte nakrmit, aby neztrácel na síle.

 

Uchování:

  • Pokud zrovna nechcete péct chléb, mějte kvásek vždy v lednici.
  • Když chcete péct chleba, vytáhněte kvásek, aby získal pokojovou teplotu a aktivoval se.
  • V lednici chovávejte kvásek v zavařovací sklenici.
  • Pokud je kvásek cítit po alkoholu, má hlad a je potřeba ho nakrmit.

 

Použití:

  • Kvásek využijete při pečení chleba např. dle mého receptu zde.
  • Určitě ale můžete kvásek použít i k pečení v pekárně, nebo na jiné druhy pečiva - nemusí být vždy výsledek chléb.

Sama peču chléb krátce, stále se učím a zkouším, jak na ten nejlepší chleba pod sluncem. Snad se podaří i Vám založit si kvalitní kvásek a pečení pro Vás bude radost, jako pro mě.

 

Budu se těšit na Vaše výtvory a pokusy na @Lyopotraviny na talíři.