KAKAOVÉ ŘEZY S LYO OVOCEM A ŽELÉ
Máte rádi želé? Za mě dokonalá kombinace kakaa, tvarohu, ovoce a želé. Není proč otálet, pojďme si představit jeden z našich oblíbených, nejen letních, receptů:
Suroviny:
Na těsto:
- 1 hrnek (250 ml) mandlové mouky
- 1 hrnek hladké špaldové mouky
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 5 PL karobu
- 1 PL xylitolu
- 2 PL 100 % kakaa
- špetka soli
- 3 ks vejce
- 1 kypřící prášek bez fosfátů
Na prostřední vrstvu - náplň:
- 500 g tučného tvarohu (lepší kostka než vanička)
- 250 ml zakysané smetany 16 %
- 100 ml smetany ke šlehání 33 %
- pokud potřebujete, přidejte sladidlo, dle svého uvážení
- 1 PL LYO granátového jablka (rozmixovat předem)
Želé vrstva:
Množství zvolte podle požadované výšky želé, ale min. použijte 500 ml tekutiny.
- 1 l vody
- 2 ČL agar prášku
- 2 PL LYO ostružinového prášku
- sladidlo, dle Vaší potřeby (já už žádné sladidlo nedávám)
Postup:
Těsto:
- Vyšleháme si z bílků a špetky soli pevný sníh.
- Žloutky vyšleháme se xylitolem do pěny.
- Do žloutků přidáme sypké přísady.
- Vše promícháme s olejem.
- Nakonec opatrně přimícháme bílky.
- Těsto přendáme na velký hluboký plech, který si vymažte GHÍ a vysypejte strouhaným kokosem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C cca 20 min.
- Po upečení necháme zcela vychladnout.
Střední vrstva:
- Všechny ingredience vyšleháme v tuhou hmotu.
- Nakonec přimícháme LYO prášek.
- Necháme v lednici, dokud nevychladne korpus.
- Jakmile je vychlazeno, natřeme směs tvarohu na korpus.
Želé:
Jak používat agar, abychom vytvořili super želatinu bez chemie?
- 1 ČL agaru v prášku si namočíme do 500 ml vody. (platí 1 ČL = 500 ml vody, když potřebujeme hodně tuhé přidáme 1 ČL agaru na stejné množství vody).
- Necháme alespoň 15 min namáčet.
- Přivedeme k varu a cca 5 min vaříme na mírném ohni.
- Tekutinu necháme vychladnout na cca 40 °C (při této teplotě již agar začíná tuhnout, pracujte proto rychle).
- Přimícháme LYO prášek z ovoce, které jste zvolili, v našem případě LYO prášek z ostružin.
- Důkladně rozmíchejte a vylijte na rozetřený tvaroh.
- Nechte vychladnout.
- Agar plně zatuhne už při pokojové teplotě, není potřeba buchtu vkládat ještě znova do lednice.
Dejte mi vědět, jak se řezy povedly na @Lyopotraviny na talíři.