Marinovaný žebra s LYO česnekem a chilli
Žebírka... kdo by je nemiloval? Blíží se sezona grilovaček a žebra jsou na grilování jako dělaná. Dobře okořeněná a upečená žebra jsou prostě lahůdkou, které nikdo jen tak neodolá. S použitím agávového a javorového sirupu budou skvěle křupavá a nasládlá. Předpečená žebra můžete v sezoně ohřát a dopéct i na grilu, ušetříte si tím čas a máte je na stole během chvilky. Pojďme se pustit do přípravy!
Ingredience:
- 1 kg vepřových žeber.
- 1/2 šálku agáve sirupu
- 1/4 šálku sójové omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička lyofilizovaného česneku
- 1/2 lžičky lyofilizovaného chilli
- sůl a pepř podle chuti
- 2 lžíce javorového sirupu
Postup:
- Žebra očistěte od případného tuku a vložte je do misky nebo pekáčku.
- V malé míse smíchejte agáve sirup, sójovou omáčku, olivový olej, lyofilizovaný česnek, lyofilizované chilli, sůl a pepř.
- Marinádu dejte na žebra a dobře je promíchejte, aby byla každá kost potřena marinádou.
- Nechte žebra odležet v marinádě minimálně 2 hodiny, ideálně však přes noc v lednici.
- Před pečením předehřejte troubu na 220°C.
- Žebra vyjměte z lednice a dejte je péct do trouby na plechu vyloženém pečicím papírem.
- Pravidelně žebra během pečení obracíme a potíráme marinádou.
- Asi po 30 minutách pečení otočte žebra na druhou stranu a ještě jednou potřete marinádou.
- Pečte žebra, dokud nejsou dobře propečená a kůže křupavá.
- Hotová žebra můžete podávat s bramborovou kaší, chlebem nebo salátem.
Taky už cítíte tu vůni z kuchyně? Přejeme Vám dobrou chuť!
Skvělé recepty na náš blog připravila foodblogerka a nutriční specialistka Romana Haramia, kterou najdete také na Instagramu pod názvem @fit_hit_romana_